Monday, September 25, 2017

MYLARA Skincare Giveaway By KasihkuAmani

ASSALAMUALAIKUM

Bismillahirrahmanirrahim...Semoga ada rezeki dapat menang MYLARA Skincare ini..
😃

Giveaway ini akan berakhir pada 15 Oktober 2017.
Pengumuman pemenang pada 17 Oktober 2017.

Hadiahnya:-
 Facial Set yang ada Collagen Cleanser, Facial Toner, Matte Miracle CC Cream SPF-30 & Night Cream berserta Glowing Gel.

*click banner to join



Mengenai MYLARA SKINCARE
MYLARA skincare adalah hasil dari gabungan tenaga professional dalam merumus formulasi set penjagaan wajah untuk kekal sihat dan terawat. Dirumus dari ekstrak tumbuhan dan buah, MYLARA sesuai digunakan buat semua jenis kulit wajah, seawal usia 14 tahun hingga 60 tahun. MYLARA mengerti bahawa kulit wajah adalah aset yang memerlukan perawatan khusus dan selamat. Bukan sekadar produk penjagaan wajah, MYLARA adalah jawapan kenapa anda sudah tidak perlu berlindung di balik wajah kusam dan bermasalah!

MYLARA skincare dihasilkan dari kilang yang bertaraf GMP. Bahan-bahan serta formulasi yang dihasilkan telah diuji secara klinikal dari aspek keberkesanan dan keselamatan berlandaskan syarat-syarat pengilang GMP. Tiada ujikaji pada haiwan dijalankan.

Berkesan merawat
1. Kulit kusam
2. Kulit berminyak
3. Jerawat
4. Jeragat
5. Parut jerawat
6. Hiperpigmentasi

Kelebihan MYLARA
 
SELAMAT
Mylara diformulasi oleh YANG PAKAR tanpa bahan kimia bahaya dan telah mendapat kelulusan KKM dan dijamin halal

PROVEN
Mempunyai lebih daripada 99 testimoni terkumpul

MUDAH DIGUNAKAN
Hanya menggunakan 4 item asas penjagaan wajah. Tak sampai 5 minit dah boleh look amazing

KULIT WAJAH SEMAKIN SIHAT 
Kulit sentiasa terawat dan Mylara meminimumkan pertumbuhan jerawat/jeragat/parut.

TIADA KESAN SAMPINGAN
Menggunakan 98% bahan organic dan mempunyai 0.01% risiko menyebabkan alahan atau kesan sampingan di wajah.

4-in-1 Collagen Cleanser (60ml)
Pencuci wajah yang mempunyai 4 fungsi utama yang boleh menghapuskan kesan-kesan make-up, minyak dan kekotoran. Menghapuskan make up pada mata dengan lembut serta ekdfoliasi ringan untuk wajah yang lembut, licin dan cerah.

Cara Penggunaan : Cuci muka dua kali sehari dengan mengikuti dua langkah berikut:
- Pamkan 1-2 kali pencuci muka ke atas tangan yang basah , buihkan dan ratakan ke atas muka dan leher.
- Bilas dengan air suam secukupnya dan biarkan kering sebelum menggunakan Mylara Pore Refining Facial Toner.

Facial Toner (60ml) 
Pelembap wajah yang membantu prose semulajadi kulit iaitu membersih dan membaikpulih dengan mengecilkan pori-pori, menyeimbang kelembapan dan kandungan minyak, membuat kulit terlihat sihat, tegang dan berseri.

Cara Penggunaan : Selepas mencuci muka, di atas permukaan kering; 
- Basahkan kapas dengan toner secukupnya. Ratakan perlahan di muka dan leher dengan arah ke atas. - Untuk perlindungan optimum, gunakan Mylara Matte CC Cream atau Mylara Revitalizing Night Cream selepas toner.

Matte Miracle CC Cream SPF 30 (7g)

Krim multifungsi yang berkesan melindungi kulit wajah dari sinar matahari yang bahaya dengan SPF 30. Terbukti secara secara klinikal dapat meningkatkan tekstur kulit dan memberi kelembapan yang secukupnya dengan warna matte yang elegan. “CC’’ bermaksud color corrective, dan ia terdiri dari primer pencerah wajah, foundation ringan, pelembap, dengan bahan-bahan anti-penuaan dan pemangkin kolagen.

Cara penggunaan : Selepas penggunaan toner, sapukan CC Cream 15 minit sebelum terdedah kepada sinaran matahari. Adalah digalakkan untuk menambah sapuan selang 2 jam jika masih terdedah kepada sinaran matahari.

Revitalizing Night Cream(7g)

Krim malam yang berfungsi mencerah yang masuk jauh ke dalam lapisan wajah untuk menyubur dan melembap kulit sehingga 8 jam. Membantu menghapus noda dan mencerah seawal 14 hari pemakaian dengan bahan-bahan yang terbukti secara klinis.

Cara Penggunaan : Sebelum tidur, selepas penggunaan pencuci muka dan toner

Kenapa MYLARA SKINCARE pilihan terbaik untuk mereka yang mempunyai masalah kulit dan ingin merawat kulit mereka? 

Ini kerana MYLARA SKINCARE memiliki doktor dan staff-staff yang mahir di bidang masing-masing. Dengan adanya kumpulan serba mahir ini, MYLARA SKINCARE memberi jaminan produk dan perkhidmatan yang bakal membuat anda selesa dan yakin menggunakan produk yang berasas sumber alam yang diiktiraf selamat.

MYLARA SKINCARE membawa aspirasi Awaken Your Best Skin khusus buat para remaja serta wanita dan lelaki untuk menampilkan sisi terbaik anda dengan bahan-bahan dari alam semula jadi. Kecantikan dan keyakinan berhak anda miliki. Keselesaan dan keselamatan pengguna adalah matlamat MYLARA SKINCARE.

MYLARA SKINCARE memiliki produk dan perkhidmatan yang berasaskan ekstrak tumbuhan dan buah berkualiti. Diformulasi dengan teknologi terkini di kilang yang diiktiraf GMP pasti bakal memberikan hasil yang optimum dan selamat untuk kulit para remaja, lelaki dan juga wanita.
Dekat mana boleh dapatkan MYLARA SKINCARE ni?
Boleh juga whatsapp terus ke 013-9200960
atau e-mail ke mylaraskincare@gmail.com


Sunday, September 17, 2017

MINGGU HALUAN SISWA UNIVERSITI MALAYA 2017 !

ASSALAMUALAIKUM


        Memandangkan sekarang ni musim kemasukan pelajar baru degree, ramai bakal siswa dan siswi yang sibuk menguruskan urusan pendaftaran masing-masing, termasuklah saya sendiri. Alhamdulillah, 3 September lalu telah selesai urusan pendaftaran. Dah selesai urus bilik semuanya, aktiviti seterusnya tak lain tak bukan mestilah minggu orientasi. Cuma di UM ni, minggu orientasi dia dikenali sebagai Minggu Haluan Siswa (MHS). Ya la kan, minggu di mana siswa dan siswi bakal mengenal pelbagai perkara baru, bagaimana nak bawa haluan, kenal itu ini. Minggu Haluan Siswa ni berlangsung selama 6 hari bermula hari Ahad hingga hari Jumaat. Saya dapat tinggal di Kolej Kediaman Raja Dr Nazrin Shah (KK12) yang merupakan kolej terbesar, teramai, dan berbagai ter lah..hehe.. dan dengarnya kolej ni mewah sikit. Ada lif, satu bilik 2 orang. Kk ni juga dikenali sebagai ROYAL.

*mafla royal


     Hari pertama MHS, Alhamdulillah tak banyak aktiviti sangat. Aktiviti pun start pukul 2, so ada gap pelajar dengan ibu bapa pada waktu pagi, melepaskan rindu, acewah. Bagi yang first time tinggal di hostel, ofcoz ambil masa nak sesuaikan diri setelah keluarga pulang ke kediaman sendiri. Aktiviti pukul 2 ialah kami dibahagikan kepada 17 kumpulan (dipanggil sel). Jadi, kami selesaikan urusan penyerahan dokumen pada waktu tu dibantu oleh PM, Pemudahcara Mahasiswa (bukan Perdana Menteri ye). PM ni macam fasilitator la. Sebelah petang pula kami belajar cheers khas KK 12 untuk compete dengan KK lain. Pelbagai jenis cheers yang PM2 ni ajar, banyak step jugak la. First day agak sukar nak catch up, but bila dah 2 3 hari, dah boleh follow apa yang diorang ajar. Malam pulak kami ada LDK (latihan dalam kumpulan). Tengok PM-PM ni buat cheers semangat ja, tak tahu la diorang ni ambik masa banyak mana untuk berlatih cheers2 ni semata-mata untuk menjayakan MHS, Nampak kesungguhan mereka untuk meraikan freshie2.

        Hari Kedua MHS kami semua bergerak ke Dewan Tunku Canselor (DTC). Semua kolej kediaman berkumpul di sini. Kalau program berkait dengan semua kolej kediaman selalunya diadakan di DTC dan kalau hanya program melibatkan kolej kediaman so program diajalankan di dewan kolej kediaman masing-masing. Ada pelbagai taklimat yang diberikan di sana. Hari ketiga adalah hari yang paling best. Sebelah paginya ada Perasmian Minggu Haluan Siswa di DTC. Dan sebelah malamnya ada Malam Integrasi di DTC. Malam integrasi ni best juga, sebabnya dimeriahkan dengan kehadiran Datuk Haji Aznil Nawawi aka Pak Nil iaitu Alumni UM sendiri. Talk yang diberikan oleh Pak Nil memang best, memberi motivasi, sebabnya beliau menceritakan kisah hidup beliau dari kecil serta bagaimana dia boleh berjaya. Serius meriah, dengan setiap kk mempersembahkan cheers masing-masing lah, semua taknak kalah. Suasana di dewan memang bingit dengan suara penuh semangat dari setiap kk melaungkan cheers.



        Hari keempat juga berlangsung di DTC. Pada hari tersebut kami semua diperkenalkan dengan SUKSIS dan PALAPES serta berbagai-bagai taklimat lagi. Hari kelima pula kami ada program di fakulti masing-masing. Kalau saya, di Akademi Pengajian Islam (API). Di sana, ada taklimat dari Pengarah API, serta kami diajar untuk mendaftar subjek. Alhamdulillah semua subjek saya sudah selesai didaftar kecuali subjek Bahasa Arab. Berkali-kali kami turun naik Pejabat Ijazah Dasar untuk meminta dibukakan kuota tambahan, tapi masih belum jugak selesai.. Sedih jugak la rasanya. Untuk hari yang kami free, kelas Bahasa Arab dah penuh kuota. Dan ada juga kelas yang belum penuh tapi masanya pulak clash dengan kelas lain. Nak ubah jadual takut kita punya kelas diambil orang pula..huhuhu..semoga hal ini dipermudahkan Allah..

         Hari Jumaat 8/9 adalah hari terakhir MHS. Sebelah pagi ada sesi perkongsian daripada Klinik Kesihatan, Keselamatan, Bendahari, Perpustakaan, Sukarelawan UM dan UMEC. Dan sebelah malamnya adalah detik yang ditunggu-tunggu. Malam Persembahan dan Penutup MHS. Pertandingan cheers antara kolej-kolej kediaman dan juga penyampaian hadiah pertandingan sukan dan seni. Waktu ni memang semua kolej kediaman berentap habis-habisan melaungkan cheers masing-masing. Bingit memang bingit. Semua cuba mengeluarkan suara sehabis mungkin. Memang Nampak la semangat kepasukanan di situ.

*malam penutup MHS





          Alhamdulillah ROYAL (KK12) iaitu kolej kami Berjaya memenangi juara keseluruhan bagi kategori seni. Manakala Dayasari (KK5) memenangi juara kesuluruhan bag kategori sukan. Dan juara pertandingan cheers yang ditunggu-tunggu menjadi milik KK2. Memang nampak la semangat diorang tu melaungkan cheers. Tak apa, walau apapun ROYAL tetap di hati.

        Dulu, setelah dapat keputusan masuk UM, agak tertanya-tanya la bagaimana orientasi berlangsung. Rasa tak nak join ja orientasi. Biasa la, bila sebut ja minggu orientasi mesti terbayang-bayang kena ragging dengan fasi-fasi, tak cukup rehat, tidur lewat bangun awal, makan pun kalut-kalut, mandi tak basah, banyak aktiviti dan sebagainya. Tapi, bila merasa sendiri bagaimana MHS UM berlangsung, memang best, banyak pengalaman. Dan yang pentingnya takde la kena ragging sangat pun terutamanya di KK12 ni. Heheehe..


         Cuma, pesan saya yang masih lagi budak freshie ni ialah kita mesti pandai jaga diri. Kat sini baik dan buruk kita mesti pandai tuk bezakan. Kalau berkawan tu, pilihlah yang boleh bawa kita kearah kebaikan bukannya kearah kemaksiatan. Ikhtilat lelaki dan perempuan mesti selalu dititik beratkan. Walaupun kita terpaksa banyak bekerjasama dengan berlainan jantina dan agama sehabis boleh cuba jaga pergaulan. Cuba praktikkan apa yang kita belajar agama tak kisahlah walau waktu sek menengah pun, at least ada juga manfaat yang korang belajar dulu yang dapat korang amalkan. Alam universiti memang tak sama dengan alam persekolahan. Absolutely, NOT!

Pesan Ustazah Syukriah, Pensyarah di UM Nilam Puri, pesanan yang akan tersemat di hati selamanya, InshaAllah :
“Kamu duta Islam, syukurlah kamu. Allah pilih, besar ganjaran dan besar  juga cabaran. Jaga status kamu sebagai muslimin dan muslimah. Kita join tapi ada had batasannya. Jangan kita tak bekerjasama tapi tunjukkan Islam itu ada batasan hadnya.”

Sekian wassalam..

Monday, August 7, 2017

MY NEW PROJECT !

ASSALAMUALAIKUM


Apa habaq semua?  Harap-harap semua sihat dalam lindungan Allah, InshaAllah.. Lama dah niena tak update entri baru. Bersarang habeh dah blog ni. Huhuhu.. idea nak tulis tu banyak, tapi nak type tu, ya ampun terasa malas yakmat…😀😀 muehehe.. niena banyak dah ketinggalan giveaway and segment yg super best, blogwalking etc..

Dah nak dekat 3 bulan niena cuti, duduk kat rumah ja, so I thought of some new projects! and guess what? SEWING ! yes, I did it ! 😍 dan kali ni niena nak buat barangan kraf yang comel2 tu dari kain felt. Jadi, niena pun search la cara nak buat dia, bahan dia, cara jahitan dia dari pak cik google. Rambang mata tengok design2 keychain cartoon yang kiut miut tu. 😍

So, niena pun start gi cari kain felt tu. Dekat sini susah sikit nak cari kain tu, dan niena pun tanya la kawan-kawan niena, mana tau kot depa tau kat mana nak cari. And Anis said, gi cari kat kedai Liu Emporium kat Kangar. Yap, kat sana memang ada tapi dia dah potong siap-siap saiz A4 ja. Jadi kalau nak buat bentuk yang lebih besar macam beg or anything, tak boleh lah. Niena pun pilih la kaler lawa-lawa. Nak dekat 7/8 keping jugak beli. Mak pesan jangan beli banyak-banyak sangat, satgi tengok-tengok tak buat pun. Hahaha.😴 Dah tau dah perangai anak dia ni, buat sesuatu cepat jemu then, tinggal situ ja benda tu.

Balik rumah dengan semangat berkobar-kobar ala-ala tentera *ceh over ! kita pun start la project tu. Belajar jahitan insang pari dari pak cik google susah sikit nak catch up, jadi niena belajaq dari my mom. Lepas dah belajaq, tup-tup eh senang ja jahitan ni. Tengok macam susah. Tu la, tak belajar tak tahu. Dah belajaq terus tahu!

Hasilnya, macam ni la..takda la kemas mana tapi boleh la untuk beginner macam niena ni..huhuhu..jangan banding dengan yang expert bab2 jahitan kraf felt ni pulak…hahaha..saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan eh? 😗


Yang bentuk owlie tu niena letak powerbank..
 Jahitan tepi-tepi tu la namanya jahitan insang pari..


Yang ni pulak niena letak tab...
Okeyla, setakat ni saja. Wassalam..