Tuesday, October 15, 2019

SALAM EVERYONE! FINALLY, I'M BACK.

ASSALAMUALAIKUM




Hai semua! Apa khabar? Harapnya sihat-sihat selalu hendaknya, aminn.. Rasanya dah hampir 2 tahun niena tak post entry baru kan? Last niena update entry bulan Disember 2017 dulu. Allahuuu. Rindu sebenarnya nak aktif berblogging macam dulu, dannnnnn banyak benda yang niena nak share dengan korang semua....

tapi, tapi niena tak sempat nak duduk mengarang ayat macam dulu lagi. *Actually boleh ja kan buat time cuti sem hari tu. Ahhhhh, ye ye bole ja sebenarnya tapi ya ampun, cerita banyak yang nak share tapi nak karang ayat dan taip tu rasa macam berat skit.. [baca: segan/malas] hahahaha.. 

Cepatnya masa berlalu kan, pejam celik sekarang niena dah pun masuk tahun 3 kat UM ni.. last entry niena masa tu tengah first year.. 

Okeh, start harini at least niena nak post entry sekali dalam sebulan. Harap-harapnya berjaya lah eh.. Doakan ya...

Keep smiling and spread khayr! Bye, Good Night..

Sunday, December 3, 2017

BERJAYA TIMES SQUARE, HERE WE GO !!

ASSALAMUALAIKUM


            Pejam celik- pejam celik, almost 3 months niena study dekat UM ni. Alhamdulillah, everything went smoothly. Lagi 3 minggu study week, lepas tu exam dan CUTIII.. Ceritanya, kelmarin niena n 2 orang lagi kawan keluar pegi Berjaya Times Square. Okay kali ni kitorang pergi jauh sikit dari UM, jauh sikit ja,( sebab ada ja mall yang dekat dengan UM, MidValley). Jauh perjalanan, luas pengalaman, right? For me, yang masih baru dekat sini, of course la nak pegi tempat yang kita belum pegi lagi. Sebab Mid tu dah 2/3 kali pergi sepanjang 3 bulan kat UM ni. (haha, takda la banyak kali sangat kan, sebab kitorang bukan yang jenis pantang cuti ja nak berjalan. Better stay UM, or join activities).

              Okay, sesiapa yang masih baru lagi kat sini (macam niena ni, huhu), dan nak tau jalan dari UM ke Berjaya Times Square naik apa, meh niena nak kongsi Hehe, excited nak share, sebab diri sendiri pun baru tahu. From UM, niena amik Grab ke LRT KL Gateway-Universiti (RM4).  Dari sini korang naik LRT ke KL Sentral (RM2). Lepastu, di KL Sentral amik monorel ke Imbi Station (RM3.10). Berjaya Times Square tu betul-betul depan Imbi Station ja. Pemandu Grab yang kitorang naik tu tya kenapa nak gi jauh, sedangkan ada ja Mid Valley. Kitorang pun cakap la itu ini, bla bla bla.( Hah, jangan lupa kasi 5 bintang kalau servis dia okey, sebab daripada pengalaman niena, diorang ada cakap yang budak U ni demand, tak nak kasi rate tinggi, bantu la diorang apa salahnya kan sebab dari rate nilah diorang dapat insentif).

            Gi BTS ni yang bestnya sebab barang-barang dia harga memang sesuai untuk students. Pastu banyak juga restaurants. antara salah satu sebab kitorang keluar ni ialah nak carik makann.. huhu.. (macam la dekat UM tu takde kedai makan kan?) kitorang teringin nak makan Korean Foods. So, kitorang pegi la DubuYo. Niena pesan Spicy Seafood Ramyeon, kawan niena pulak amik Spicy Topokki and Jjajangmyeon. makan memang tak habis walaupun kitorang share. sebab bagi niena, makanan dia cepat kenyang dan cepat jemu kalau amik dalam kuantiti banyak. Lagi satu, maybe lidah melayu kot. huhu. tapi overall bolehla makan, lepas tekak juga.
        
Yang paling sedap Spicy Seafood Ramyeon


           Lepas makan, solat kitorang carik barang sikit. Lepastu balik. Bila naik monorel kat Imbi Station, baru perasan kitorang salah naik tren yang ke arah lain, maksudnya kitorang pegi ke last station Monorel dekat Titiwangsa then baru patah balik ke KL Sentral. huhu. Sepatutnya kitorang naik terus je ke KL Sentral. But Alhamdulillah, sampai jugak kitorang balik UM. 



         


Thursday, October 26, 2017

PROJEK YUSUFF KK 12 UM

ASSALAMUALAIKUM


Selamat pagi! 
Sedar tak sedar dah nak dekat 8 minggu  berada di UM ni.. dua bulan sudah, esok dah mula cuti mid sem. and selalunya minggu nak balik rumah tu la minggu paling sibuk, hah contohnya macam minggu ni lah, banyak benda kena setel, dengan assigments makin bertingkat-tingkat dan kuiz lagi. tapi kalau kos niena, tak banyak sangat kuiznya,  minggu2 macam ni mesti  nampak buku dekat tangan  pelajar punya , dalam bas, di kafe, dekat bus stop etc.. hehe normal la tu... tu belum final exam lagi..



okey, entri kali ni niena nak cerita tentang projek kolej 12 yang niena join, Projek Yusoff..Projek Yusoff ni merupakan kelas rakyat untuk pelajar keciciran berumur 10-13 tahun dari PPR Pantai Ria KL anjuran Kolej Kediaman Raja Dr Nazrin Shah UM. 
kelas tuisyen ni diadakan setiap Isnin dan Rabu, pada pukul 8 malam. dan pada setiap malam akan ada 10 orang sukarelawan yang bertugas untuk mengajar mereka. sukaralewan ni terdiri daripada mahasiswa dan mahasiswi UM KK12 yang terpilih sewaktu iv projek ni haritu. ada berpuluh jugak la sukarelawan semuanya.

Sukarelawan yang bertugas pada 25/10/2017


Matapelajaran yang diajar adalah Matematik, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. dan setiap cikgu ada yang dapat seorang murid dan ada jugak yang dapat dua orang. First turn niena ajar diorang ialah Rabu minggu lepas. perasaan nak ajar diorang tu excited+nervous. hehe, cikgu plak yang nervous dari anak murid. alah, first time kan memang macam tu. second time niena ajar ialah semalam. sejujurnya niena cakap, memang best buat aktiviti macam ni, ajar kanak-kanak, walaupun first time niena tak tahu perangai lagi diorang macam mana, tapi lepas dah ajar tu rasa macam nak ajar dan terus ajar lagi. serious talk.. dah jatuh sayang dengan adik-adik ni walau jumpa baru 2/3 jam..
sebolehnya, kita nak bantu diorang supaya boleh berjaya pada masa depan. diorang ni bijak2 ja semua cuma perlu selalu diasah dan terus buat latihan.. tu yang niena nampak. kesungguhan yang diorang tunjukkan untuk datang ke kelas ni pun dah merupakan satu pencapaian yang baik. 







Dan InshaAllah kalau diberi peluang lain lagi, teringin sangat nak join program2 seumpama ini, menjadi sukarelawan, membantu sesiapa saja yang memerlukan bantuan..

Dan terima kasih juga diucapkan kepada pemberi2 sumbangan makanan setiap kali kelas diadakan. Allah saja yang dapat membalas jasa kalian semua.

Untuk mengetahui lebih banyak lagi mengenai projek ini bolehlah melawat ke Facebook Page rasmi Projek Yusoff :

https://www.facebook.com/ProjekYusuff/ 

Sekian, Wassalam.