Thursday, October 26, 2017

PROJEK YUSUFF KK 12 UM

ASSALAMUALAIKUM


Selamat pagi! 
Sedar tak sedar dah nak dekat 8 minggu  berada di UM ni.. dua bulan sudah, esok dah mula cuti mid sem. and selalunya minggu nak balik rumah tu la minggu paling sibuk, hah contohnya macam minggu ni lah, banyak benda kena setel, dengan assigments makin bertingkat-tingkat dan kuiz lagi. tapi kalau kos niena, tak banyak sangat kuiznya,  minggu2 macam ni mesti  nampak buku dekat tangan  pelajar punya , dalam bas, di kafe, dekat bus stop etc.. hehe normal la tu... tu belum final exam lagi..



okey, entri kali ni niena nak cerita tentang projek kolej 12 yang niena join, Projek Yusoff..Projek Yusoff ni merupakan kelas rakyat untuk pelajar keciciran berumur 10-13 tahun dari PPR Pantai Ria KL anjuran Kolej Kediaman Raja Dr Nazrin Shah UM. 
kelas tuisyen ni diadakan setiap Isnin dan Rabu, pada pukul 8 malam. dan pada setiap malam akan ada 10 orang sukarelawan yang bertugas untuk mengajar mereka. sukaralewan ni terdiri daripada mahasiswa dan mahasiswi UM KK12 yang terpilih sewaktu iv projek ni haritu. ada berpuluh jugak la sukarelawan semuanya.

Sukarelawan yang bertugas pada 25/10/2017


Matapelajaran yang diajar adalah Matematik, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. dan setiap cikgu ada yang dapat seorang murid dan ada jugak yang dapat dua orang. First turn niena ajar diorang ialah Rabu minggu lepas. perasaan nak ajar diorang tu excited+nervous. hehe, cikgu plak yang nervous dari anak murid. alah, first time kan memang macam tu. second time niena ajar ialah semalam. sejujurnya niena cakap, memang best buat aktiviti macam ni, ajar kanak-kanak, walaupun first time niena tak tahu perangai lagi diorang macam mana, tapi lepas dah ajar tu rasa macam nak ajar dan terus ajar lagi. serious talk.. dah jatuh sayang dengan adik-adik ni walau jumpa baru 2/3 jam..
sebolehnya, kita nak bantu diorang supaya boleh berjaya pada masa depan. diorang ni bijak2 ja semua cuma perlu selalu diasah dan terus buat latihan.. tu yang niena nampak. kesungguhan yang diorang tunjukkan untuk datang ke kelas ni pun dah merupakan satu pencapaian yang baik. 







Dan InshaAllah kalau diberi peluang lain lagi, teringin sangat nak join program2 seumpama ini, menjadi sukarelawan, membantu sesiapa saja yang memerlukan bantuan..

Dan terima kasih juga diucapkan kepada pemberi2 sumbangan makanan setiap kali kelas diadakan. Allah saja yang dapat membalas jasa kalian semua.

Untuk mengetahui lebih banyak lagi mengenai projek ini bolehlah melawat ke Facebook Page rasmi Projek Yusoff :

https://www.facebook.com/ProjekYusuff/ 

Sekian, Wassalam.

Sunday, September 17, 2017

MINGGU HALUAN SISWA UNIVERSITI MALAYA 2017 !

ASSALAMUALAIKUM


        Memandangkan sekarang ni musim kemasukan pelajar baru degree, ramai bakal siswa dan siswi yang sibuk menguruskan urusan pendaftaran masing-masing, termasuklah saya sendiri. Alhamdulillah, 3 September lalu telah selesai urusan pendaftaran. Dah selesai urus bilik semuanya, aktiviti seterusnya tak lain tak bukan mestilah minggu orientasi. Cuma di UM ni, minggu orientasi dia dikenali sebagai Minggu Haluan Siswa (MHS). Ya la kan, minggu di mana siswa dan siswi bakal mengenal pelbagai perkara baru, bagaimana nak bawa haluan, kenal itu ini. Minggu Haluan Siswa ni berlangsung selama 6 hari bermula hari Ahad hingga hari Jumaat. Saya dapat tinggal di Kolej Kediaman Raja Dr Nazrin Shah (KK12) yang merupakan kolej terbesar, teramai, dan berbagai ter lah..hehe.. dan dengarnya kolej ni mewah sikit. Ada lif, satu bilik 2 orang. Kk ni juga dikenali sebagai ROYAL.

*mafla royal


     Hari pertama MHS, Alhamdulillah tak banyak aktiviti sangat. Aktiviti pun start pukul 2, so ada gap pelajar dengan ibu bapa pada waktu pagi, melepaskan rindu, acewah. Bagi yang first time tinggal di hostel, ofcoz ambil masa nak sesuaikan diri setelah keluarga pulang ke kediaman sendiri. Aktiviti pukul 2 ialah kami dibahagikan kepada 17 kumpulan (dipanggil sel). Jadi, kami selesaikan urusan penyerahan dokumen pada waktu tu dibantu oleh PM, Pemudahcara Mahasiswa (bukan Perdana Menteri ye). PM ni macam fasilitator la. Sebelah petang pula kami belajar cheers khas KK 12 untuk compete dengan KK lain. Pelbagai jenis cheers yang PM2 ni ajar, banyak step jugak la. First day agak sukar nak catch up, but bila dah 2 3 hari, dah boleh follow apa yang diorang ajar. Malam pulak kami ada LDK (latihan dalam kumpulan). Tengok PM-PM ni buat cheers semangat ja, tak tahu la diorang ni ambik masa banyak mana untuk berlatih cheers2 ni semata-mata untuk menjayakan MHS, Nampak kesungguhan mereka untuk meraikan freshie2.

        Hari Kedua MHS kami semua bergerak ke Dewan Tunku Canselor (DTC). Semua kolej kediaman berkumpul di sini. Kalau program berkait dengan semua kolej kediaman selalunya diadakan di DTC dan kalau hanya program melibatkan kolej kediaman so program diajalankan di dewan kolej kediaman masing-masing. Ada pelbagai taklimat yang diberikan di sana. Hari ketiga adalah hari yang paling best. Sebelah paginya ada Perasmian Minggu Haluan Siswa di DTC. Dan sebelah malamnya ada Malam Integrasi di DTC. Malam integrasi ni best juga, sebabnya dimeriahkan dengan kehadiran Datuk Haji Aznil Nawawi aka Pak Nil iaitu Alumni UM sendiri. Talk yang diberikan oleh Pak Nil memang best, memberi motivasi, sebabnya beliau menceritakan kisah hidup beliau dari kecil serta bagaimana dia boleh berjaya. Serius meriah, dengan setiap kk mempersembahkan cheers masing-masing lah, semua taknak kalah. Suasana di dewan memang bingit dengan suara penuh semangat dari setiap kk melaungkan cheers.



        Hari keempat juga berlangsung di DTC. Pada hari tersebut kami semua diperkenalkan dengan SUKSIS dan PALAPES serta berbagai-bagai taklimat lagi. Hari kelima pula kami ada program di fakulti masing-masing. Kalau saya, di Akademi Pengajian Islam (API). Di sana, ada taklimat dari Pengarah API, serta kami diajar untuk mendaftar subjek. Alhamdulillah semua subjek saya sudah selesai didaftar kecuali subjek Bahasa Arab. Berkali-kali kami turun naik Pejabat Ijazah Dasar untuk meminta dibukakan kuota tambahan, tapi masih belum jugak selesai.. Sedih jugak la rasanya. Untuk hari yang kami free, kelas Bahasa Arab dah penuh kuota. Dan ada juga kelas yang belum penuh tapi masanya pulak clash dengan kelas lain. Nak ubah jadual takut kita punya kelas diambil orang pula..huhuhu..semoga hal ini dipermudahkan Allah..

         Hari Jumaat 8/9 adalah hari terakhir MHS. Sebelah pagi ada sesi perkongsian daripada Klinik Kesihatan, Keselamatan, Bendahari, Perpustakaan, Sukarelawan UM dan UMEC. Dan sebelah malamnya adalah detik yang ditunggu-tunggu. Malam Persembahan dan Penutup MHS. Pertandingan cheers antara kolej-kolej kediaman dan juga penyampaian hadiah pertandingan sukan dan seni. Waktu ni memang semua kolej kediaman berentap habis-habisan melaungkan cheers masing-masing. Bingit memang bingit. Semua cuba mengeluarkan suara sehabis mungkin. Memang Nampak la semangat kepasukanan di situ.

*malam penutup MHS





          Alhamdulillah ROYAL (KK12) iaitu kolej kami Berjaya memenangi juara keseluruhan bagi kategori seni. Manakala Dayasari (KK5) memenangi juara kesuluruhan bag kategori sukan. Dan juara pertandingan cheers yang ditunggu-tunggu menjadi milik KK2. Memang nampak la semangat diorang tu melaungkan cheers. Tak apa, walau apapun ROYAL tetap di hati.

        Dulu, setelah dapat keputusan masuk UM, agak tertanya-tanya la bagaimana orientasi berlangsung. Rasa tak nak join ja orientasi. Biasa la, bila sebut ja minggu orientasi mesti terbayang-bayang kena ragging dengan fasi-fasi, tak cukup rehat, tidur lewat bangun awal, makan pun kalut-kalut, mandi tak basah, banyak aktiviti dan sebagainya. Tapi, bila merasa sendiri bagaimana MHS UM berlangsung, memang best, banyak pengalaman. Dan yang pentingnya takde la kena ragging sangat pun terutamanya di KK12 ni. Heheehe..


         Cuma, pesan saya yang masih lagi budak freshie ni ialah kita mesti pandai jaga diri. Kat sini baik dan buruk kita mesti pandai tuk bezakan. Kalau berkawan tu, pilihlah yang boleh bawa kita kearah kebaikan bukannya kearah kemaksiatan. Ikhtilat lelaki dan perempuan mesti selalu dititik beratkan. Walaupun kita terpaksa banyak bekerjasama dengan berlainan jantina dan agama sehabis boleh cuba jaga pergaulan. Cuba praktikkan apa yang kita belajar agama tak kisahlah walau waktu sek menengah pun, at least ada juga manfaat yang korang belajar dulu yang dapat korang amalkan. Alam universiti memang tak sama dengan alam persekolahan. Absolutely, NOT!

Pesan Ustazah Syukriah, Pensyarah di UM Nilam Puri, pesanan yang akan tersemat di hati selamanya, InshaAllah :
“Kamu duta Islam, syukurlah kamu. Allah pilih, besar ganjaran dan besar  juga cabaran. Jaga status kamu sebagai muslimin dan muslimah. Kita join tapi ada had batasannya. Jangan kita tak bekerjasama tapi tunjukkan Islam itu ada batasan hadnya.”

Sekian wassalam..

Monday, August 7, 2017

MY NEW PROJECT !

ASSALAMUALAIKUM


Apa habaq semua?  Harap-harap semua sihat dalam lindungan Allah, InshaAllah.. Lama dah niena tak update entri baru. Bersarang habeh dah blog ni. Huhuhu.. idea nak tulis tu banyak, tapi nak type tu, ya ampun terasa malas yakmat…😀😀 muehehe.. niena banyak dah ketinggalan giveaway and segment yg super best, blogwalking etc..

Dah nak dekat 3 bulan niena cuti, duduk kat rumah ja, so I thought of some new projects! and guess what? SEWING ! yes, I did it ! 😍 dan kali ni niena nak buat barangan kraf yang comel2 tu dari kain felt. Jadi, niena pun search la cara nak buat dia, bahan dia, cara jahitan dia dari pak cik google. Rambang mata tengok design2 keychain cartoon yang kiut miut tu. 😍

So, niena pun start gi cari kain felt tu. Dekat sini susah sikit nak cari kain tu, dan niena pun tanya la kawan-kawan niena, mana tau kot depa tau kat mana nak cari. And Anis said, gi cari kat kedai Liu Emporium kat Kangar. Yap, kat sana memang ada tapi dia dah potong siap-siap saiz A4 ja. Jadi kalau nak buat bentuk yang lebih besar macam beg or anything, tak boleh lah. Niena pun pilih la kaler lawa-lawa. Nak dekat 7/8 keping jugak beli. Mak pesan jangan beli banyak-banyak sangat, satgi tengok-tengok tak buat pun. Hahaha.😴 Dah tau dah perangai anak dia ni, buat sesuatu cepat jemu then, tinggal situ ja benda tu.

Balik rumah dengan semangat berkobar-kobar ala-ala tentera *ceh over ! kita pun start la project tu. Belajar jahitan insang pari dari pak cik google susah sikit nak catch up, jadi niena belajaq dari my mom. Lepas dah belajaq, tup-tup eh senang ja jahitan ni. Tengok macam susah. Tu la, tak belajar tak tahu. Dah belajaq terus tahu!

Hasilnya, macam ni la..takda la kemas mana tapi boleh la untuk beginner macam niena ni..huhuhu..jangan banding dengan yang expert bab2 jahitan kraf felt ni pulak…hahaha..saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan eh? 😗


Yang bentuk owlie tu niena letak powerbank..
 Jahitan tepi-tepi tu la namanya jahitan insang pari..


Yang ni pulak niena letak tab...
Okeyla, setakat ni saja. Wassalam..