Wednesday, November 26, 2014

AWAS! Elakkan Keracunan Makanan



Apa itu keracunan makanan?
Keracunan makanan ialah apa juga penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar.

Apa yang menyebabkan keracunan makanan ?
Punca keracunan makanan :

 Bakteria atau racun (toksin) bakteria berkenaan dan virus
  Bahan kimia seperti racun serangga dan racun rumpai
 Logam berat seperti tembaga, raksa dan plumbum
 Tumbuhan dan hasil laut yang beracun seperti kulat, cendawan dan hasil laut bercengkerang
      seperti kekerang

Apakah tanda dan gejala keracunan makanan ?
Tanda dan gejala keracunan makanan bergantung kepada :

 Agen penyebab keracunan itu
 Jumlah (dos) bakteria, virus atau toksin
 Umur seseorang
 Sistem ketahanan badan (imuniti) seseorang


Pesakit mungkin akan mengalami:

  Loya
 Muntah-muntah
 Cirit-birit
 Sakit perut
 Berpeluh/ demam
 Sakit kepala
 Keletihan


Apakah kesan (komplikasi) daripada keracunan makanan?
Keracunan makanan boleh mengakibatkan :

 Kecacatan seperti lumpuh atau sakit sendi yang berpanjangan (kronik)
 Kematian jika tidak mendapat rawatan awal


Apakah yang menyebabkan terjadinya keracunan makanan?

 Makanan ditinggalkan pada suhu bilik untuk tempoh yang lama (lebih dari empat jam)
 Makanan tidak dimasak dengan sempurna
 Makanan tidak disimpan dengan baik(makanan mentah disimpan bersama makanan yang telah
      dimasak)
 Makanan tidak dipanaskan dengan sempurna
 Daging dan ayam beku tidak dinyahbekukan dengan sempurna sebelum dimasak
 Amalan pengendalian makanan yang tidak bersih
 Makanan disediakan oleh orang sakit atau pembawa penyakit bawaan makanan


Bagaimana untuk mengelakkan keracunan makanan?
Cara mngelak keracunan makanan :

 Sentiasa menjaga kebersihan
 Basuh tangan dengan betul sebelum mengendalikan makanan
 Basuh tangan selepas keluar dari tandas
 Basuh dengan bersih permukaan dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan
 Pastikan kawasan dapur bebas daripada serangga, makhluk perosak dan haiwan lain
 Sentiasa pisahkan makanan mentah daripada yang telah masak
 Asingkan daging, ayam dan makanan laut mentah dengan yang telah dimasak
 Gunakan perkakas seperti pisau, dan papan pemotong yang berbeza untuk penyediaan makanan
      yang belum dimasak
 Simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah di dalam bekas yang berbeza untuk
      mengelakkan pencemaran silang
 Sentiasa masak dengan sempurna terutama daging, ayam, telur dan makanan laut.
 Sentiasa simpan makanan pada suhu yang betul
 Jangan tinggalakan makanan pada suhu bilik lebih empat jam
 Simpan semua makanan yang telah dimasak dan yang mudah basi di dalam peti sejuk/ peti sejuk
      beku
 Sentiasa gunakan air atau bahan mentah yang bersih
 Minum hanya air yang telah dimasak atau air minuman dibotolkan/berbungkus
 Pilih makanan yang segar dan berkhasiat
 Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah (ulam,salad)
 Jangan makan makanan yang telah melepasi tarikh luput
 Sentiasa pilih kedai makan yang bersih jika makan di luar

Apa yang perlu dilakukan jika mengalami keracunan makanan?

 Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan
 Ikut nasihat doktor
 Simpan makanan yang disyaki untuk siasatan oleh pegawai berkuasa
 Pastikan tiada orang lain makan makanan itu
 Maklumkan dengan segera Pejabat Kesihatan Daerah terdekat

Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia
(Metro Ahad, 9 November 2014)